sobota, 16 lutego 2013

Smaczny chlebek z bananów


Nie mam zarówno cierpliwości jak i doświadczenia w pieczeniu ciast, dlatego tez zbyt często nie biorę się za pieczenie. O wiele łatwiej jest kupić gotowe ciasto, szczególnie ze sprawdzonej cukierni:-)

Odkąd jednak zostałam mamą zdarza mi się jednak spróbować coś upiec, bo czuję się o wiele lepiej dając maleńkiej coś domowego niż desery nafaszerowane składnikami, których nazwa brzmi jak z lekcji chemii...szczególnie, że nasza maleńka na co dzień nie dostaje słodyczy więc jak przyjdzie ten wyczekiwany weekend i czas na małe co nieco próbuję coś dla niej wyczarować (z różnym skutkiem niestety dlatego trzymam się sprawdzonych przepisów).

W swoim notesie tzw pewnych przepisów mam właśnie m.in. słodki chlebek z bananów. Znalazłam go kilka lat temu w jakiejś gazecie i udało mi się go kilka razy upiec z pozytywnym rezultatem. Jest to jeden z tych cudownych przepisów, w których miksujesz razem składniki, wstawiasz do piekarnika i czekasz...:-)

Chlebek z bananów

Składniki:

4 małe dojrzałe banany
170g. mąki (ja coraz częściej mieszam zwykłą z razową)
140g. cukru (czasami mieszam cukier z fruktozą)
125g. masla (podobno zamiast masła można użyć również olej ja jeszcze nie próbowałam tej modyfikacji)
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
trochę masła i bułki tartej do wysmarowania i posypania foremki (ja używam keksówkę)

warto również dodać:
 rodzynek
orzechów
i trochę wanilii lub cukru waniliowego


Rozpuścić i wystudzić masło, dodać do niego cukier, jajka oraz rozgniecione banany i wymieszać lekko składniki razem. Następnie dodać do nich mękę z proszkiem i sodą oraz sol. Wszystko zmiksować i dodać ewentualnie dodatki tj. rodzynki (namoczone wcześniej), wanilię, orzechy - najlepiej wymieszać łyżką żeby za bardzo mikser nie rozdrobnił nam bakalii.
Wysmarować keksówkę (lub inna foremkę) masłem, posypać bułka tarta (nadmiar odsypać). Wlać ciasto i piec w 190 stopniach przez ok. 60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz