środa, 13 lutego 2013

Śliwki w boczku

Postanowiłam dodać pierwszy przepis na smaczną przekąskę, która zawsze znajdzie swoich wielbicieli wśród naszych gości.
Przepis nie jest dokładnie mój bo nie ja go stworzyłam. Nie wiem kto jest jego autorem ale domyślam się że ma już wiele lat ponieważ znam go od mojej mamy.


Śliwki w boczku

Składniki

  1.  20 plasterków wędzonego boczku
  2.  20 śliwek suszonych
  3.  20 wykałaczek
Rozkładamy składniki na blacie/stole i nagrzewamy piekarnik (ja najczęściej nastawiam swój na 200-210 stopni). W czasie kiedy nagrzewa się nam  piekarnik każdą śliwkę zawijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką.
Następnie układamy nasze śliwkowo-boczkowe koreczki na blaszkę lub naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut (należy po ok 10 min. sprawdzić jak wyglądają nasze pyszności, boczek powinien być przyrumieniony ale nie spalony oczywiście :-)



A teraz nie pozostaje nam nic innego jak rozkoszowanie się pysznymi koreczkami- smacznego:-)

Ilość składników oczywiście modyfikujemy w zależności od liczby spodziewanych gości.
Ja zdecydowanie wolę boczek wędzony od parzonego i taki polecam stosować do tego przepisu.
Czasami smaruję plasterki boczku miodem.
Próbowałam również namaczania śliwek w brandy przed zawinięciem - również ciekawa wariacja.

Zdarza mi sie zamiast śliwek użyć daktyli i również zjednują sobie zwolenników ale w momencie gdy na stole lądują zarówno śliwki i daktyle to jednak te pierwsze mają więcej zwolenników.


1 komentarz:

  1. W sobotę zdecydowałam się jako przekąskę dodać gościom właśnie m.in. śliwki w boczku jako dodatek do piwka.
    Nie miałam brandy ale spróbowałam zastąpić ją wiśniówką - przyznaje wyszły fajne. Z pewnością słodsze niż zwykle ale wszystkim smakowały, nawet fakt, że część z nich podpiekła się od spodu troszeczkę nie przeszkadzał nikomu :-)

    OdpowiedzUsuń