środa, 20 lutego 2013

Zawijasy z ciasta francuskiego i papryki



Jeden z moich ulubionych pomysłów na szybka i pyszna przekąskę...

Zawijasy z ciasta francuskiego i papryki

Składniki:

ciasto francuskie mrożone (ja używam 2 szt. gotowego ciasta z Tesco lub Lidla:-)
2 papryki (najlepiej dwa różne kolory, ładniej to wygląda)
cebula
2 kulki mozzarelli
150 g. przecieru pomidorowego
6 łyżek startego parmezanu
ząbek czosnku
2 łyzki oliwy
przyprawy wg uznania (sól, pieprz, oregano, bazylia...)

Obrać czosnek i cebulę i posiekać drobno. Paprykę umyć i pokroić w kawałki (większą kosteczkę). Podsmażyć warzywa na oliwie. Następnie wymieszać z ziołami i serem mozzarella (pokrojonym w kosteczkę).
Ciasto rozlozyc i posmarować przecierem, obłożyć nadzieniem. Krawędzie ciasta posmarować wodą a następnie zwinąć cisto z farszem w rulon (mocno docisnąć). Pokroić ciasto w grubsze plastry, w ten sposób powstaną nam takie "ślimaki". Posypać kawałki parmezanem i piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez 20-25 minut.

Ślimaki to tylko propozycja. czasami robię z ciasta francuskiego sakiewki lub prostokątne a'la paszteciki  wypełnione tym farszem i wychodzą równie smacznie:-)

Należy pamiętać by na ciasto nakładać ostudzone składniki. Pod wpływem ciepła ciasto tak jakby rozpuszczało się i trudno je uformować (niestety raz popełniłam taki błąd i przekąski nie wyglądały najpiękniej ale wciąż były smaczne:-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz