poniedziałek, 11 marca 2013

Krupnik z koprem włoskim

Krupnik jest jedną z moich ulubionych zup, co więcej to ukochane danie obiadowe mojej córki. Nie jest zbyt pracochłonny więc często pojawia się na naszym stole:-)

Kiedyś nie miałam pomysłu na koper włoski (znudził mi się jako dodatek do sałatek) i dodałam go gotując krupnik. Przyjęło się to w naszym domu i od czasu do czasu wzbogacam krupnik właśnie w ten sposób.

Składniki:
-          woda
-          kości lub mięso na wywar (ja najczęściej dodaję udziec z indyka, a po ugotowaniu mięsko kroje w małe kawałki i ponownie wrzucam do zupy, a jeśli ktoś nie jada mięsa zawsze można dodać trochę oliwy z oliwek i wychodzi równie smaczny)
-          4-6 ziemniaków (w zależności od ich wielkości)
-          2 -3 marchewki
-          1 pietruszka
-          kawałek selera
-          por
-          koper włoski (1/2-1 bulwa)
-          koperek lub natka pietruszki do posypania zupy
-          20 dkg kaszy jęczmiennej ( ja najczęściej używam kaszy w torebkach i dodaje 2 torebki)
-          sól
-          pieprz
-          liść  laurowy i ziele angielskie (obowiązkowe dla mnie przyprawy, gdy gotuję zupy).


Umyte mięso/kości zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy wywar.
Po pewnym czasie (ok. 30 min.) dodajemy twarde warzywa (oprócz ziemniaków) i gotujemy dalej. Dodajemy kaszę i jak mięso będzie miękkie a warzywa już takie prawie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony koper włoski (ja lubię kostkę lub paseczki w zależności jak pokroiłam resztę warzyw) i por i wszystko gotujemy do miękkości.
Przyprawiamy według swoich upodobań.
Nakładamy na talerz lub miseczkę posypujemy zieleniną i delektujemy się ciepłym, zdrowym i smacznym posiłkiem:-)


2 komentarze:

  1. Dziękuję. Ostatnio krupnik pojawia się w naszym domu stosunkowo często (chyba sprzyja mu zimowa aura).

    OdpowiedzUsuń