wtorek, 12 marca 2013

Prosty barszcz ukaraiński

Barszcz ukraiński to kolejna ulubiona zupa mojej córki. A ponieważ nie należę do mega utalentowanych gospodyń domowych to gotuję go często ułatwiając sobie zadanie.

Generalnie zupa nie traci na smaku a ja nie czuję, że musiałam napracować się nad nią i tym samym raz, dwa razy w miesiącu gości ona na naszym stole:-)

Składniki:
  • woda (wg upodobania co do gęstości zupy)
  • włoszczyzna (koniecznie z kapustą)
  • 3 liście laurowe i ziele angielskie
  • 3 nóżki kurczaka  (lub łyżka oliwy z oliwek jeśli zależy nam na mniej kalorycznej zupie)
  • ziemniaki (4-6 w zależności od wielkości)
  • fasola (ja upraszczam sobie użycie dodając 1 puszkę gotowej fasoli - raz białej raz czerwonej, czasami fasolę zastępuję fasolką szparagową zieloną)
  • 3-4 buraki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • śmietana (mi smakuje również wersja bez śmietany lub z łyżeczką naturalnego jogurtu)
  • zielenina do posypania
Do garnka wlewamy wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz mięso i gotujemy.

Po pewnym czasie (15-20 min.) dodaje pokrojoną włoszczyznę.


Następnie dodaje pokrojone drobno buraki (często stosuje już ugotowane buraki w całości które wystarczy tylko pokroić- dostępne w wielu sklepach m.in. Lidu, ale w takim przypadku buraki dodaję później). 
Gotuje ok 10-15 min (aż warzywa zmiękną) i dodaje pokrojone ziemniaki, fasole z puszki lub fasolkę szparagową (ewentualnie jeszcze  ugotowane buraki jeśli takie mamy).
 
Całość gotuję aż wszystkie warzywa zmiękną, dodaje koncentrat pomidorowy, gotuje kilka minut i następnie dodaję sok z cytryny (to ważne aby warzywa były miękkie przed dodaniem koncentratu oraz soku z cytryny!).
Przyprawiam według uznania (pieprz, sól) i ewentualnie dodaje śmietany i zieleniny (koperek lub natka pietruszki).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz