piątek, 26 kwietnia 2013

Pesto z natki pietruszki z pestkami dyni

Niedawno gościło u nas pesto z rukoli jednak widocznie nie zaspokoiło ono zupełnie mojej potrzeby delektowania się delikatnym makaronem z dodatkiem świeżych ziół i parmezanu...

W domu nie miałam ani rukoli ani bazylii  była natomiast natka pietruszki...w sumie skoro z rukolą wyszło dlaczego nie spróbować z natką:-) Mniam mniam nie tylko dobre ale również zdrowe a w sumie to ważne argumenty dla przyszłej matki.

Składniki:
pęczek natki pietruszki
ok. 80 g parmezanu
ok. 50 g pestek dynii
ząbek czosnku
ok. 6 -8 łyżek oliwy z oliwek

Wszystkie składniki wrzucamy do rozdrabniacza/malaksera i działamy.
Ja wcześniej pokroiłam na 1 cm kawałki natkę żeby szybciej wymieszała się z reszta składników.



Do tego świezo ugotowany dobry makaron i można zajadać się śmiało:-)

Mój mąż stwierdził, że wariacja na temat pesto smaczna aczkolwiek chyba bardziej smakuje mu z rukolą.  Faktycznie natka ma lekko specyficzny posmak, który ja uwielbiam więc jeśli ktoś lubi natkę polubi też to pesto:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz