czwartek, 25 kwietnia 2013

Pesto z rukoli i pestek słonecznika

Uwielbiam pesto...do makaronów, kanapek, grzanek oraz czasami jako dodatek do mięs...
Niestety z powodu alergii na orzechy w naszym domu rzadko gości tradycyjne pesto. Za to ja mam większe pole do popisu i wymyślania coraz to nowszych odsłon tego przysmaku.

Ostatnio padło na rukolę:-)

Składniki:
ok. 80 g parmezanu (może być również ser grana padano ale ja osobiście wolę oryginalny parmezan)
ok. 50 g pestek słonecznika




ok. 3 garści umytej, świeżej rukoli
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek (najlepiej extra vergin)
ząbek czosnku (najlepiej polskiego)

Podałam przybliżone ilości składników ponieważ nigdy nie trzymam się ściśle takich samych proporcji jednego dnia mam większa ochotę na posmak parmezanu a innego na świeżo-gorzkawy smaczek rukoli.

 Wszystkie składniki wrzucam do końcówki rozdrabniającej blendera i rozdrabniam ok 1 minuty i juz gotowe cieszę się smakiem najczęściej w towarzystwie rodziny lub przyjaciół.





Potem wystarczy ugotować makaron (ja najbardziej do pesto lubię kupować świeży, włoski makaron) lub dodać nasze pesto jako dodatek do kanapki lub mięsa np. z indyka.
Pyszne jest również na grill jako dodatek do mięs lub sera.

Można zrobić to również w robocie na koktajle tylko wtedy najczęściej wychodzi nam bardzo rozdrobniona papka a ja osobiście lubię czuć kawałek parmezanu i pestki w swoim pesto więc staram się zupełnie nie "zmielić" wszystkich składników.

Ilość oliwy zależy od przeznaczenia naszego pesto. Do makaronów śmiało możemy zrobić rzadsze pesto dodając jej więcej, natomiast do kanapek i mięs moim zdaniem lepiej sprawdza się gęsta wersja tego przysmaku.

Ja często rukolę przed dodaniem do reszty składników rozdrabiam troche trwąc jej listki lub na szybko krojąc w 1-2 centymetrowe paseczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz