środa, 3 kwietnia 2013

Pyszne rogaliki dla każdego


Pomysł na szybkie i łatwe smakołyki, które muszą udać się każdemu skoro mi już wiele razy wyszły:-)


Składniki na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
kostka margaryny
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasto może być jeszcze jedna dodatkowa łyżka)
szczypta soli

dodatkowo:
marmolada na nadzienie (najlepiej bardzo twarda)
cukier puder do posypania rogalików (ewentualnie lukier)

Łączymy wszystkie składniki (margaryna najlepiej żeby dwie godzinki postała w ciepłej kuchni aż będzie miękka, ja czasami rozpuszczam ją i czekam aż wystygnie tylko w tym wariancie czasami trzeba dodać troszeczkę więcej mąki - ciasto robi się za mało gęste).
Ciasto mieszam ok 2-3 minut aż do uzyskania miękkiej, jednorodnej masy bez grudek.


Następnie przykrywam je i odstawiam do lodówki na 1-1,5 godzinki tak aby trochę wyrosło.
Gdy ciasto postoi w lodówce, wyciągamy je dzielimy najlepiej na 4 części i najpierw pierwszą porcje wałkujemy na okrągły cienki placek. Cóż mój "okrągły" placek zawsze jest daleki od ideału ale nie przeszkadza to rogalikom w smaku:-)

Następnie dzielimy nasze koło na cienkie trójkąty i na brzegu każdego kładziemy trochę marmolady (najlepiej twardej ponieważ zbyt płynne nadzienie można nam wypłynąć w trakcie pieczenia z rogalików).

Następnie zwijamy rogaliki - mój sposób to złożenie rogów brzegu do środka tak by przykryły marmoladę a następnie zwijanie rogalika do samego czubka.
Powtarzam proces dla kolejnych porcji. Mi najczęściej wychodzi rogalików na dwie blaszki dlatego często robię rogaliki z dwóch porcji na pierwszą blaszkę a z kolejnych dwóch przygotowuje w trakcie pieczenia pierwszej partii. 
Układamy rogaliki na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) i smarujemy białkiem jajka lub mlekiem i piekę przez jakieś 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.


Rogaliki można posypać cukrem pudrem lub jeśli ktoś lubi posmarować lukrem. U mnie w domu często znikają bez niczego :-) 










1 komentarz: