poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Racuchy bez mleka z jabłkami

W weekend moja córeczka zapragnęła obiadku na słodko. Moja pierwsza myśl racuchy... dawno ich nie było w naszym domku.

Są smaczne i łatwe do przygotowania a ile dają radości...

Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki (ja daje często pół na pół zwykła białą i razową lub orkiszową)
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej (ja dodaje czasami trochę więcej, to zależy od konsystencji ciasta tak aby było jak gęsta śmietana)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 2 duże jabłka
Składniki na ciasto mieszamy dokładnie tak aby nie było grudek a ciasto miało konsystencje gęstej śmietany.




Obieramy jabłka i kroimi w cieniuteńkie plasterki lub kostkę (wedle upodobań:-) i dodajemy do ciasta.
Ja czasami dodaje jeszcze rodzynki i dwie łyżki otrąb przennych.

Olej rozgrzewamy na patelni i łyżka nakładamy ciasto a następnie smażymy  z dwócg stron rumiane placuszki.

U nas w domu podawane są z cukrem pudrem ale wiem, że niektórzy lubia czasami przyozdobić je śmietaną.



Cóż weekend minął placki zniknęły w godzinę czas pomyśleć o kolejnym przysmaku:-)





13 komentarzy:

  1. Dwa dni robiłam racuszki z Pani przepisu na podwieczorek:) Trafiłam na nie,ponieważ szukałam przepisu bez mleka i drozdzy;) Wyszły super. Ja robiłam z jagodami:)) PYCHA
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Natalio bardzo cieszę się, że przepis sprawdził się. Następnym razem sama muszę wypróbować wersję z jagodami :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pomieszałam mąkę razową z gryczaną, wyszło zacnie. świetny przepis :)
    Dorota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota cieszę się, że przepis się sprawdził. Ja sama również czasami eksperymentuje z różnymi mąkami. Polecam tez z dodatkiem mąki orkiszowej.

      Usuń
  4. Zaserwowałam rodzince na obiad, wyszły świetnie. W pół godzinki znikneły z talerza :)) Ja robiłam tak jak w przepisie - z jabłkami. Pychota :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne dla studenta, tanie i szybkie

    OdpowiedzUsuń
  6. musze dawać wodę gazowaną ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Ile racuchow wychodzi z podanych przez Pania skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś robiłam racuszki według Pani przepisu - wyszły idealnie! Dziękuję za super przepis,jeszcze nie raz z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam placuszki z mąki żytniej(1,5szkl.) i pszennej(0,5szkl.), z jablkami. Wyszły bardzo dobre:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają na pyszne :) Jak długo się je przygotowuje?

    OdpowiedzUsuń
  11. To chyba tylko mi wyszły zakalcowe placuszki..

    OdpowiedzUsuń