sobota, 18 maja 2013

Pyszne i zdrowe racuszki bez mleka

Czasami nachodzi nas ochota na coś słodkiego...u nas tym razem były to racuchy w wersji bezmlecznej:-)

Składniki:

- 2-3 jabłka
- ok. 1 szklanka mąki (ja czasami robię mix 2/3 standardowej i 1/3 razowej lub do mąki dodaje 2 łyżki otrąb pszennych)
- 1 jajko
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- trochę cukru pudru do posypania racuchów
- olej do smażenia

 W  misce mieszamy mąkę, jajko i wodę gazowaną. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon oraz proszek do pieczenia i mieszamy.


Jabłka obieramy i kroimy (u nas czasami w kosteczkę a czasami w plasterki) a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.





Olej rozgrzewamy na patelni i zaczynamy smażenie tak aby racuszki były złote z dwóch stron.

Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem i podziwiamy jak szybką znikają z talerzy :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz