czwartek, 30 maja 2013

Szpinakowe pesto

Tym razem spróbowałam pesto ze szpinakiem...trochę się bałam ale skoro baby szpinak jest wyśmienity w sałatkach to dlaczego nie spróbować dodać go na świeżo z dodatkami do makaronu...

Składniki:
ok. 80 g parmezanu (może być również ser grana padano)
ok. 30 g pestek słonecznika
ok. 20 g pestek dyni
ok. 3 garści świeżego, umytego szpinaku "baby"
ok. 8 łyżek oliwy z oliwek (najlepiej extra vergin)
ząbek czosnku (polskiego)
szczypta pierzu


 Wszystkie składniki wrzucamy do rozdrabniacza/blendera i rozdrabniam ok 1 minuty i gotowe:-)
Można cieszyć się smakiem szpinakowego pesto  z makaronem lub grzanką.

My tym razem zajadaliśmy się pesto z makaronem a na następny dzień tym co zostało posmarowałam przed upieczeniem pstrąga i wyszło  naprawdę pysznie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz