wtorek, 14 maja 2013

Wiosenny krem z cukinii i szparagów

Szparagi, szparagi...kocham je pod każdą postacią a zielone miłością szczególną.
Ponieważ sezon na szparagi jest niezwykle krótki należy wykorzystać to, że już się pojawiły.

Tym razem w naszym garnku została wyczarowana zupka krem z cukinii i szparagów. Małej bardzo posmakowała i zjadła dokładkę :-)

Składniki:
2 łyżki oliwy
2 małe cukinie
pęczek zielonych szparagów
pół główki sałaty lodowej
ząbek czosnku (opcjonalnie)
parmezan (starty lub płatki)
przyprawy (sól, pieprz, oregano)
1-2 szklanek wody (w zależności od ilości a dokładnie wielkości warzy tak aby wyszedł nam krem a nie rzadka zupka).



Kroimy warzywa.



W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i po kilku minutach dorzucamy szparagi.


Kiedy warzywa zmiękną dokładamy do rondla pokrojona drobno sałatę.
Mieszamy warzywa w rondlu i po kilku minutach zalewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem aż nasze warzywa będą bardzo miękkie a następnie przyprawiamy. Na koniec blendujemy i można delektować się wiosennym kremem z zielonych warzyw. Osobiście polecam posypać jeszcze parmezanem.

Zupa ta jest lekka i smaczna. Nie jest to typowa paka warzywna ponieważ czuć w niej chrupkość sałaty lodowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz