środa, 15 maja 2013

Zupa jarzynowa z komosą ryżową

Ponieważ moja córeczka uwielbia wszelkie wariacje zup z dodatkiem kasz i ryżu tym razem padło na komosę ryżową...

Udało nam się wspólnie wyczarować zupę jarzynową z komosą. Tym razem był to wariant bezmięsny na oliwie ale następnym razem spróbujemy chyba ugotować coś na mięsku.

Składniki:
włoszczyzna (obowiązkowo: marchew, pietruszka, kawałek selera i połówka małej cebuli)
dodatkowe warzywa, które standardowo lubimy w zupce jarzynowej ( u nas najczęściej jest to kalafior i fasolka szparagowa ale często zdarza się również brukselka)
2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub bulion)
4-5 ziemniaków
ziele angielskie
liście laurowe (ja ich nie żałuje i dodaję czasami 4-5 listków)
sól
pieprz
komosa ryżowa (5-6 łyżek)

Włoszczyznę pokrojona w kosteczkę i pozostałe warzywa oprócz ziemniaków gotować w wodzie z oliwą oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Gdy będą już trochę miękkie dodać komosę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować do miękkości.  Następnie przyprawić wg uznania.
Ja ze względu na alergie w naszym domu nie dodaje śmietany. Staram się za to gotować bardziej gęste zupy z większa ilością warzyw.

Najlepsza zupa jarzynowa jest wtedy gdy tuż przed podaniem posypiemy ją koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz