poniedziałek, 3 marca 2014

Proste i pyszne rogaliki bez mleka

Ponieważ mój młodszy maluszek również ma problemy z nabiałem w naszym domu króluje kuchnia bezmleczna.

Tym razem postanowiłam zmodyfikować nasz przepis na rogaliki tzn. mleko zamienić na wodę. Na szczęście rogaliki wyszły pyszne.


Pomysł na szybkie i łatwe smakołyki, które muszą udać się każdemu skoro mi już wiele razy wyszły:-)




Składniki na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
kostka margaryny
1/4 szklanki ciepłej wody
4 łyżki cukru
szczypta soli

dodatkowo:
marmolada na nadzienie
cukier puder do posypania rogalików



Opis przygotowania:
Łączymy wszystkie składniki. Ciasto mieszamy  ok. 3 minut aż do uzyskania jednorodnej masy bez grudek.

Przykrywy je i odstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.

Po tym czasie wyciągamy je dzielimy najlepiej na 4 części i pierwszą porcje wałkujemy na okrągły cienki placek.

Następnie dzielimy nasze koło na cienkie trójkąty i na brzegu każdego kładziemy trochę marmolady. I zawijamy rogaliki. Szczegóły na temat zawijania w przepisie dla wersji z mlekiem Pyszne rogaliki dla każdego.

Układamy rogaliki na blaszce  i smarujemy białkiem jajka lub mlekiem.

Pieczemy przez jakieś 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.















1 komentarz:

  1. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń